Durata de livrare: 1-4 zile
Aschii stejar Frantuzesc, prajire Medie, talie Medie. Complexitate aromatica, accentuarea notelor de caramel si caramelizat.
Provenite de la speciile de stejar Qercus Robur si Qercus Sessiliflora.
Materia prima provine din subprodusele rezultate de la confectionarea doagelor ce exclude lemnul de calitate inferioara(scoarta sau miez de stejar). Inainte de procesare lemnul de stejar este uscat in mediu ambiant timp de minim 18 luni.
Caracteristici: Stejarul francez se evidentiaza prin caracteristici organoleptice foarte speciale (structura, eleganta, armonie...) datorita concentratiei sale in tanini si compusi volatili.
Derivatele din stejar nu au suferit nici un tratament chimic, enzimatic sau fizic cu exceptia tratamentului termic.
Aschiile de stejar frantuzesc se caracterizeaza prin arome de ciocolata neagra, caramel, cafea, arome tipice de prajit si usor picant specifice lemnului de esenta tare.
Utilizare: Tratamentulpoate fi realizata in diferite faze ale procesului de elaborare si confera o aroma speciala produselor tratate. Sunt recomandate pentru maturarea vinurilor in vase altele decat baricuri, chiar si in butoatie de lemn cu doaga epuizata (vechi). Inbunatateste calitatile organoleptice ale vinului in mod natural.
Se poate folosi cu succes pentru maturarea maceratului din distilat de vin pentru obtinerea de vin ars (cognac) si pentru maturarea distilatelor (tuica, rachiuri, palinca) corectand culoarea, mirosul,gustul in mod natural.
Aspect fizic: Aschii din lemn de culoare cafenie si miros caracteristic. Marimea aschiilor de stejar este omogena; lungime 10-12 mm, latime 5-8 mm, grosime 2-5 mm. Umiditate: 2-4 %.
Mod de utilizare: Doza de aschii stejartrebuie adaugata direct produsului. Este recomandabil a fi suspendate pentru a facilita conferirea aromei. Mai pot fi introduse in pungi de material inert, perforate fin, lasandu-le in suspensie si miscandu-le la fiecare 4 zile in interiorul lichidului. Dupa perioada de tratament va fi nevoie a se efectua o filtrare pentru a indeparta toate particulele care ar putea ramane in suspensie.
Dozaj si durata tratament: Atat doza cit si durata tratamentului vor depinde de gradul de conferire si intensitatea caracteristicilor dorite. Datorita granulometriei sale deosebite, permite perioade de tratament mai scurte.
DOZARE: 0,5 - 5 G/L
Durata tratamentului poate oscila intre 3 si 8 saptamani, in dependenta de efectul care se doreste a fi obtinut. Se recomanda efectuarea testelor de laborator si degustari pentru a preciza doza si durata tratamentului.
Numeroasele experimente efectuate cu aceste produse au permis urmatoarele aprecieri privind obtinerea celor mai bune rezultate;
- Vinificatia in rosu: dozele optime recomandate in cursul fermentatiei malolactice variaza intre 3-5 g/l daca sunt asociate cu o dozare suplimentara de 1-3 g/l in perioada post fermentativa pe o durata de 3-6 saptamani.
- Vinificatia in alb: dozele optime recomandate in cursul fermentatiei alcoolice variaza intre 1-2 g/l daca sunt asociate cu o dozare suplimentara de 1-2 g/l in perioada post fermentativa pe o durata de 3-4 sapamani.
- Realizarea de combinatii intre aschii din stejar francez si aschii de stejar american creste complexitatea vinurilor dupa tratament.
Ambalaj 500 g.